Bewerken van Radiopedia:Auteursrechten

Uit Radiopedia
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 8: Regel 8:
* Het materiaal valt onder één van de licenties, die is goedgekeurd voor Free Cultural Works, zoals de Creative Commons Naamsvermelding-licentie
* Het materiaal valt onder één van de licenties, die is goedgekeurd voor Free Cultural Works, zoals de Creative Commons Naamsvermelding-licentie


In het tweede geval wordt je verzocht een bronvermelding aan te geven, in het derde en vierde geval is dat verplicht. Die bronvermelding kan voor teksten op de pagina zelf komen, dit kan met {{tl|bron?}}, of op de overlegpagina; voor afbeeldingen hoort die op de bijbehorende afbeeldingspagina.
In het tweede geval wordt je verzocht een bronvermelding aan te geven, in het derde en vierde geval is dat verplicht. Die bronvermelding kan voor teksten op de pagina zelf komen, dit kan met [[Sjabloon:bron]], of op de overlegpagina; voor afbeeldingen hoort die op de bijbehorende afbeeldingspagina.


Door het plaatsen van materiaal verlies je '''niet''' je auteursrechten! Je kunt je materiaal dus verder ook nog op andere manieren verspreiden (op andere sites plaatsen, verkopen, uitgeven...). Het [[Wikipedia:Eens vrijgegeven blijft vrijgegeven|herroepen van het vrijgeven van je materiaal]] is evenwel niet mogelijk.
Door het plaatsen van materiaal verlies je '''niet''' je auteursrechten! Je kunt je materiaal dus verder ook nog op andere manieren verspreiden (op andere sites plaatsen, verkopen, uitgeven...). Het [[Wikipedia:Eens vrijgegeven blijft vrijgegeven|herroepen van het vrijgeven van je materiaal]] is evenwel niet mogelijk.
Regel 34: Regel 34:


''Vriendelijke groet''
''Vriendelijke groet''
==Als iemand iets vrij wil geven voor Wikipedia==
Soms is iemand bereid om een tekst vrij te geven onder de voorwaarden die Wikipedia hanteert, maar doet men dit niet op de juiste manier, bijvoorbeeld in de lopende tekst van het artikel of op de overlegpagina.
Een simpele manier om de inhoud van een webpagina geschikt te maken voor Wikipedia, is het vermelden van de volgende tekst onderaan de pagina: ''"De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL"''. Deze tekst vervangt ''"© Copyright 20XX"''. Daarmee kan een ieder, en dus ook de bewerkers van Wikipedia, de tekst overnemen, met behoud van de auteursrechten voor de originele auteur. Ook moet er volgens de licentie altijd gebruik gemaakt worden van bronvermelding.
Om een andere gebruiker op de juiste wijze van vrijgeven te attenderen, kan men ook gebruik maken van onderstaand voorbeeldbericht. Bedenk daarbij dat sommige gebruikers (zoals anoniemen) niet meer terug zullen keren op Wikipedia en dat contact via e-mail hierom de voorkeur heeft.
''Beste ...,
''Op 16 januari heeft u op http://nl.wikipedia.org/wiki/... aangegeven de eigenaar van de website http://www......nl te zijn en akkoord te gaan met de plaatsing van de tekst op http://nl.wikipedia.org/wiki/..., gekopieerd van de eerder genoemde website. Dit is echter nog niet voldoende voor Wikipedia: het artikel is hierom op de verwijderlijst geplaatst en dit geeft u 2 weken de tijd om aan de volgende eis te voldoen.
''Voor een plaatsing op Wikipedia moet een tekst vrijgegeven worden onder de voorwaarden van de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen (ook wel CC-BY-SA genaamd). Het doel van de CC-BY-SA is, vereenvoudigd gezegd, tekstmateriaal onder bepaalde voorwaarden vrij verspreidbaar maken. Dat wil zeggen, dat iedereen de tekst (inclusief eventuele wijzigingen) kan overnemen. De volledige tekst van de CC-BY-SA is te vinden op http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.nl. Omdat de tekst op Wikipedia ook onder de GNU Free Documentation License (ook wel GFDL) beschikbaar is, raden we aan de tekst ook onder deze licentie vrij te geven (zie http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html, een niet-officiële vertaling in het Nederlands vindt u op http://nl.wikisource.org/wiki/Nederlandstalige_tekst_van_de_GNU_Vrije_Documentatie_Licentie).
''Een mail vanaf een e-mailadres duidelijk verbonden met de website of organisatie en de verklaring kunt u sturen naar permissions-nl {{@}}wikimedia.org. Uw mail zal dan behandeld worden via het OTRS-systeem van Wikipedia (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:OTRS voor meer informatie). Mochten er nog vragen zijn, dan zullen zij u hier verder mee helpen. Mochten er geen verdere problemen zijn, dan zal het sjabloon van het artikel verwijderd worden en wordt de overlegpagina voorzien van een ticketnummer, waarmee men ook in de toekomst uw vrijgave terug kan vinden.
''Met vriendelijke groet,<br />
''<nowiki>~~~~</nowiki><br />
''http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:...
''


==Zie ook==
==Zie ook==
Regel 47: Regel 67:
* [[beeldmerk|Logo's en beeldmerken]]
* [[beeldmerk|Logo's en beeldmerken]]


[[Categorie:Radiopedia|Auteursrechten]]
[[Categorie:Wikipedia|Auteursrechten]]
[[Categorie:Radiopedia:Help|Auteursrechten]]
[[Categorie:Wikipedia:Help|Auteursrechten]]
Let op: alle bijdragen aan Radiopedia worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen (zie Radiopedia:Auteursrechten voor details). Als u niet wilt dat uw tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij belooft u ons tevens dat u deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

To protect the wiki against automated edit spam, we kindly ask you to solve the following hCaptcha:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjabloon: