Bewerken van Radio Nord

Uit Radiopedia
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox radiozender
{{Infobox radiozender
  | naam = Radio Nord
  | naam = Radio Nord
  | afbeelding = [[Bestand:Jack kotschak-radio-nord.jpg|220px]]
  | afbeelding =  
  | caption =  
  | caption =  
  | startdatum = 8 maart 1961
  | startdatum = 8 maart 1961
Regel 7: Regel 7:
  | eigenaar =  
  | eigenaar =  
  | land = Zweden
  | land = Zweden
  | frequentie = 602 khz
  | golflengte = 606 khz
}}
}}
'''Radio Nord''' was een Zweedse zeezender die uitzond van 8 maart 1961 tot 30 juni 1962.
'''Radio Nord''' was een Zweedse zeezender uitzond van 8 maart 1961 tot 30 juni 1962.


== Geschiedenis ==
==Geschiedenis<ref name="Offshore Radio"/>==
De Fins-Zweedse [[Jack S. Kotschack]] besloot in 1959, in navolging van [[Radio Mercur]] een zeezender te starten en vond twee Amerikaanse zakenmannen, Rob Thompson en Gorden Mc Lendon, bereid het project te financieren.<ref name="Offshore Radio"/> In november 1959 werd de [[MV Mi Amigo|MS Olga]] gekocht, een vrachtschip dat oorspronkelijk ''SS Magaretha'' heette. Op 30 mei 1960 kwam het schip aan in de haven van Hamburg, alwaar het werd omgebouwd tot zendschip. De Duitse autoriteiten kregen lucht van het project en informeerden de organisatie over het bestaan van een wet uit 1930 die het verbiedt een radiostation op te starten, te onderhouden en uit te baten zonder toestemming van de autoriteiten.<ref name="Offshore Radio"/> Men besloot om naar de haven van het Deense Kopenhagen uit te wijken. De ''MS Olga'' was ondertussen herdoopt in [[MV Mi Amigo|MS Bon Jour]].<ref name="Offshore Radio"/> In de haven van Kopenhagen werden twee 10&nbsp;kW zenders geplaatst en werd ook de 125 voet hoge mast geïnstalleerd.
De Zweed Jack Kotschack besluit in 1959, in navolging van [[Radio Mercur]], zich te storten in een zeezender avontuur. Twee Amerikaanse zakenlui, Rob Thompson en Gorden Mc Lendon, zijn bereid het project te financieren.


Op 20 december 1960 verliet het zendschip 's morgens de haven van Kopenhagen. Door problemen met de antenne en de zendmast moest het schip op 25 december 1960 opnieuw een haven aandoen.<ref name="Offshore Radio"/> Er werd nu gekozen voor een Finse scheepswerf, maar de Finse overheid verbood het om herstelwerkzaamheden uit te voeren op haar grondgebied. De scheepswerf wou zijn contract nakomen en zo werden de werken uitgevoerd op volle zee, buiten territoriale wateren.  
In november 1959 wordt de [[MV Mi Amigo|MS Olga]] gekocht, een vrachtschip die oorspronkelijk ''SS Magaretha'' heette. Op 30 mei 1960 komt het schip aan in de haven van Hamburg, alwaar het wordt omgebouwd tot zendschip. De Duitse autoriteiten krijgen lucht van het project en informeren de organisatie over het bestaan van een wet uit 1930 die het verbied een radiostation op te starten, te onderhouden en uit te baten zonder toestemming van de autoriteiten. Men besluit om naar de haven van het Deense Kopenhagen uit te wijken. De ''MS Olga'' is ondertussen herdoopt in [[MV Mi Amigo|MS Bon Jour]]. In de haven van Kopenhagen worden de twee 10 kW zender geplaatst en wordt ook de 125 voet hoge mast geïnstalleerd.


Uiteindelijk ging de ''MV Bon Jour'' op 6 februari 1961 voor anker nabij Orno. De zendertechnicus schakelde de zenders aan maar de isolatoren begaven het, waardoor het schip wederom een haven moest aandoen.<ref name="Offshore Radio"/> Nadat de reparaties waren uitgevoerd testte men de zender gedurende enkele seconden vanuit de haven. Eén van de volgende nachten deed men dit opnieuw, maar nu gedurende drie uur. De Zweedse autoriteiten geloofden niet dat het signaal vanaf de ''MV Bon Jour'' kon komen, omdat de zender verzegeld werd als het schip een haven aandeed. De bemanning had echter een manier gevonden om die zegels te overbruggen.<ref name="Offshore Radio"/>
Op [[20 december]] [[1960]] verlaat het zendschip 's morgens de haven van Kopenhagen. Door problemen met de antenne en de zendmast moet het schip op [[25 december]] [[1960]] opnieuw een haven aandoen. Er wordt nu gekozen voor een Finse scheepswerf maar de Finse overheid verbiedt om herstel werkzaamheden uit te voeren op haar grondgebied. De scheepswerf wil zijn contract nakomen en zo worden de werken uitgevoerd op volle zee, in internationale wateren.  


Op 21 februari 1961, als de het schip weer in volle zee was, vonden de eerste testuitzendingen plaats op 606&nbsp;kHz. Door interferentie van Radio Lyon uit Frankrijk, die uitzond via 602&nbsp;kHz, besloot men om op dezelfde frequentie uit te zenden, waarmee de storing was verdwenen.<ref name="Offshore Radio"/>
Uiteindelijk gaat de ''MV Bon Jour'' op 6 [[februari]] [[1961]] voor anker nabij Orno. De zendertechnicus schakelt de zenders aan maar de isolatoren begeven het. Wederom moet het schip naar een haven. Nadat de reparaties zijn uitgevoerd test men de zender gedurende enkele seconden vanuit de haven. Eén van de volgende nachten doet men dit opnieuw, maar nu gedurende drie uur. De Zweedse autoriteiten geloven niet dat het signaal vanaf de ''MV Bon Jour'' kan komen omdat de zender verzegeld wordt als het schip een haven aandoet. De bemanning heeft echter een manier gevonden om die zegels te overbruggen.


Op 8 maart 1961 om 10:00 uur startten de officiële uitzendingen van Radio Nord. Het station werd snel populair en het kende geen problemen tot 2 december 1961. Een zware storm sloeg die dag de [[MV Mi Amigo|MV Magda Maria]], zoals het schip inmiddels heette, van zijn anker. De motoren wilden niet starten en het schip sloeg op drift. Pas om 17:00 uur stopte men de programma's, zodat iedereen kon meehelpen het zendschip te redden. Uiteindelijk kreeg men de motor weer draaiend. Het schip en de zendmast hadden echter behoorlijke schade opgelopen.<ref name="Offshore Radio"/>
Op [[21 februari]] [[1961]], als de het schip weer in volle zee is, kunnen de testuitzendingen plaatsvinden. Deze vinden plaats op 606 kHz. Door interferentie van Radio Lyon uit Frankrijk, die uitzendt via 602 kHz, besluit men om op dezelfde frequentie uit te zenden. De storing is verdwenen en Radio Nord is eindelijk in de lucht.


Na reparaties in de haven van Sandhamn kon de ''MV Magda Maria'' op 8 december 1961 terug naar volle zee. Naast de vooraf opgenomen programma's waren er nu ook live nieuwsuitzendingen te beluisteren. Door de populariteit en de daaraan verbonden inkomsten, werd het plan opgevat om naast de popmuziek, die via de middengolfzender werd uitgezonden, ook lichte muziek te brengen via de FM. Het plan werd echter niet uitgewerkt door de komst van de anti-zeezenderwet. Op 30 juni 1962 besloot de Radio Nord directie de uitzendingen te staken.<ref name="Offshore Radio"/>
Op 8 maart 1961 om 10:00 uur starten de officiële uitzendingen van Radio Nord. Het station is snel populair en het kent geen problemen tot [[2 december]] [[1961]]. Een zware storm slaat de [[MV Mi Amigo|MV Magda Maria]], zoals het schip inmiddels heet, van haar anker. De motoren willen niet starten en het schip slaat op drift. Pas om 17:00 uur stopt men de programma's, iedereen moet meehelpen om het zendschip te redden. Uiteindelijk krijgt men krijgt de motor draaiend. Het schip en de zendmast hebben behoorlijk wat schade opgelopen.  


== Medewerkers ==
Na reparaties in de haven van Sandhamn kan de ''MV Magda Maria'' op [[8 december]] [[1961]] terug naar volle zee. Naast de vooraf opgenomen programma's zijn er nu ook live nieuwsuitzendingen te beluisteren. Door de enorme populariteit met de daaraan gebonden inkomsten, komt er een plan om naast de popmuziek, die via de middengolfzender wordt uitgezonden, ook lichte muziek te brengen via de FM. Het plan wordt echter niet uitgewerkt door de komst van de anti-zeezenderwet.
Overzicht van de medewerkers van Radio Nord.<ref>{{citation|title=Personer kring Radio Nord (1)|work=Svenska radioarkivet|publisher=Alex|accessdate=1 mei 2012|url=http://radiohistoria.jvnf.org/radionordperson1.htm}}</ref><ref>{{citation|title=Personer kring Radio Nord (2)|work=Svenska radioarkivet|publisher=Alex|accessdate=1 mei 2012|url=http://radiohistoria.jvnf.org/radionordperson2.htm}}</ref>


{{kolommen|2|
Op 30 juni 1962 besluit de Radio Nord directie de uitzendingen te staken i.v.m. met de anti-zeezenderwet. De ''MV Magda Maria'' licht het anker en vertrekt richting Noordzee.
* Anders Burman - programmamaker
* Anita Birgitta Byström - secretaresse, co-presentatrice
* Barbro von Horn - presentator
* Björn Björklund - uitzendtechnicus
* Björn-Fredrik Höijer - redacteur
* Bo Johnsson - verkoper
* Chris Wahlström
* Christer Abrahamsen - geluidstechnicus
* Christina Granberg - Miss Radio Nord
* Claes Otto Feuk
* Eberhard "Ebbe" Jularbo - muziekarchief
* Elsa Prawitt
* Erik Göran Torvald Kallén - kok
* [[Gert Landin]]
* Gert Landman
* Glenn Callison - cheftechnicus
* Greta Gustafsson - kokin
* Gunnar Heilborn - technicus
* Hadar Bergman - uitzendtechnicus
* Harry Brandelius - presentator
* Inga-Britt Berselius - directiesecretaresse
* Ingegerd Ekinger - secretaresse
* Ivo Grenz - journalist, presentator
* [[Jack S. Kotschack]]
* Jan Gunnarsson - uitzendtechnicus
* John Johnsson - kapitein
* Jörgen Einestad - nieuwslezer
* Kaj Bjerke - geluidstechnicus, presentator
* Kaj Häger - nieuwslezer
* Kaj Karlholm - nieuwslezer, presentator
* Karin Juel
* Katja Karlholm
* Kenneth Agehed - uitzendtechnicus
* Kjell Bergström - nieuwslezer, hoofdredacteur
* Lars Branje - nieuwslezer
* Lars Nestius
* Larsan Sörenson
* Lena Jularbo-Brauner - muziekarchief
* Lennart Atterling - omroeper
* Louis Chrysander - omroeper, nieuwslezer, programmaleider
* Mauritz Grünberger - advocaat
* Mona Krantz
* Monica Hylinge-Nordlund
* Per Gösta Jesper Hydén - piloot
* Per-Erik Janheim - machinist
* Puck
* Raya Ravell
* Roland Englund - technicus
* Ron Baxley - programmadirecteur
* Sten Hedman - presentator
* Stig Cedermark - verkoper
* Svante Elmlund - stuurman
* Thure Lennart Andersson - monteur
* Tom Avellan - machinist
* Tommy Bennwik - technicus
}}
 
== Programma's ==
Overzicht van de Radio Nord programma's
 
{{kolommen|2|
* Handelsnyheter
* Nyheter
* [[Radio Nord Topp 20|Radio Nord Topp 10]]
* [[Radio Nord Topp 20]]
* Runtvarjard mid Radio Nord
* Siesta om board
* Studio 3
* Vi Väljer
}}


== Muziek gebruikt voor Tunes, Jingles, Promo's en Fillers ==
==Muziek gebruikt voor Tunes, Jingles, Promo's en Fillers==
* Dreamlovers - [[When We Get Married (Dreamlovers)|When We Get Married]]
*Dreamlovers - [[When We Got Married (Dreamlovers)|When We Got Married]]
* Les and Larry Elgart - [[Beat Junction (Les and Larry Elgart)|Beat Junction]]
*Les and Larry Elgart - [[Beat Junction (Les and Larry Elgart)|Beat Junction]]
* Spotnicks - [[In the Mood (Spotnicks)|In the Mood]]
*Spotnicks - [[In the Mood (Spotnicks)|In the Mood ]]


== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[Radio Nord Topp 20]]
*[[Radio Nord medewerkers]]
*[[Radio Nord Topp 20]]


== Referenties ==
== Referenties ==
<references>
<references>
<ref name="Offshore Radio">{{Citation| last = Bishop| first = Gerry| year =1975| title =Offshore Radio| publisher =Iceni Enterprises| publication-place =Norwich|isbn=0904603008}}</ref>  
<ref name="Offshore Radio">{{citation|date = 2007 | title = Offshore Radio | writer: Gerry Bishop | publisher= Iceni Enterprises}}</ref>  
</references>
</references>


[[Categorie:Radio Nord| ]]
[[Categorie:Radio Nord]]
Let op: alle bijdragen aan Radiopedia worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen (zie Radiopedia:Auteursrechten voor details). Als u niet wilt dat uw tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij belooft u ons tevens dat u deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

To protect the wiki against automated edit spam, we kindly ask you to solve the following hCaptcha:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)