Frans Kokshoorn

Uit Radiopedia
Versie door MeerderBot (overleg | bijdragen) op 13 okt 2013 om 15:24 (Robot: cosmetische wijzigingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Frans Kokshoorn
Geboren 18 juni 1920
Den Haag
Nationaliteit Nederlandse

Francis Cornelis (Frans) Kokshoorn (Den Haag, 18 juni 1920 - Oegstgeest, 25 november 2007) was een Nederlands acteur.

Tussen 1945 en 1950 speelde hij bij Theater Plezier. Daarna leidde hij enige tijd Speelgroep Phoenix. Hij speelde vele grote rollen (zoals in Q&Q, Floris en Bassie en Adriaan), maar ook een aantal gastrollen (onder andere in Baantjer en Flodder). Ook speelde hij tussen 1972 en 1976 diverse rollen in de serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, waaronder Pint de Schoenlapper. In 1977 verving hij Frans van Dusschoten als aangever van André van Duin in diens theathershow. In 1979 nam Kokshoorn de rol van BB (Boevenbaas) over van Paul Meijer, voor de serie Bassie & Adriaan: De Diamant. Zijn laatste theaterrol speelde hij in De markiezin, een blijspel van Noël Coward dat op 7 oktober 1992 in Apeldoorn in première ging.

Daarnaast was hij lid van de vaste hoorspelkern. Kokshoorn werkte aan talloze hoorspelen mee, voor het laatst in 2006 in een bewerking door John Beringen van Het proces van Franz Kafka.

Hoorspelen[bewerken]

Overzicht van de belangrijkste hoorspelen waar Frans Kokshoorn in is te horen.

Dit artikel is een beginnetje. Radiopedia nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren. Crystal txt.png