NPO Radio 4

Uit Radiopedia
(Doorverwezen vanaf Hilversum 4)
NPO Radio 4
NPO Radio 4 logo 2014.svg
Startdatum 28 december 1975
Eigenaar Publieke Omroep
Frequentie FM

NPO Radio 4 is de radiozender voor klassieke muziek van de Nederlandse Publieke Omroep

De eerste uitzending van NPO Radio 4 vond plaats op 28 december 1975. Dat was tevens de eerste uitzending van Radio Veronica in het publieke bestel. De zender werd geopend door (een typetje van) André van Duin. In het begin waren er alleen 's avonds programma's en werd een deel van de zendtijd gevuld door Teleac, maar al vrij snel werd de zendtijd uitgebreid.

Op 19 augustus 2014 werd de naam van de zender gewijzigd van Radio 4 in NPO Radio 4

Tegenwoordig zendt de zender 24 uur per dag uit. Bij de programmering verschuift de nadruk de laatste jaren overdag van complete werken naar fragmenten uit het bekendere klassieke repertoire. 's Avonds wordt gewoonlijk een volledig concert uitgezonden, op zaterdagavond regelmatig een live registratie van een opera.

NPO Radio 4 is tegenwoordig horizontaal geprogrammeerd. Er is een ochtendshow met Margriet Vroomans; een ander goed beluisterd programma is De Klassieken, vanaf 1 mei 2015 gepresenteerd door Hans van den Boom (voorheen door Hans Smit, Clairy Polak en Maartje van Weegen).

De volgende omroepen zenden uit op NPO Radio 4: AVROTROS, EO, Joodse Omroep, KRO, Omroep MAX, NCRV, NTR, Omroep RKK, VARA en de VPRO.