Cable One

Uit Radiopedia

Cable One was het eerste commerciële radiostation dat in Nederland te ontvangen was. Bekende diskjockey's van het station waren Tom Mulder, Kas van Iersel en Linda de Mol. Omdat commerciële radio in Nederland tot 1992 verboden was, zond Cable One uit via de zogeheten U-bochtconstructie. De rechter verbood de manier waarop Cable One dat deed echter, waardoor het station al na anderhalf jaar noodgedwongen moest stoppen met uitzenden.

Geschiedenis[bewerken]

Na het einde van de zeezenderperiode op 30 augustus 1974 kon het Nederlandse luisterpubliek uitsluitend luisteren naar de publieke radiostations. Commerciële radio en televisie was in Nederland nog niet toegestaan. Eind jaren '80 werd echter de zogeheten 'U-bochtconstructie' bedacht. Hierbij ging het erom dat commerciële radiostations formeel buitenlands waren en zich ook op andere landen dan Nederland richtten. Buitenlandse commerciële zenders mochten namelijk wel worden doorgegeven via Nederlandse kabelnetten.

Cable One ging op 8 februari 1988 van start als initiatief van Willem van Kooten en Ad Ossendrijver. Bron: https://www.cableone.nl/persbericht.html Het station was formeel een Britse onderneming en was bij de start onder meer te ontvangen op de kabelnetten van Amsterdam en Rotterdam, maar ook op die van Glasgow en Berlijn. Om het Europese karakter van het station te benadrukken, waren de jingles in het Engels gezongen en spraken de meeste dj's een mengelmoes van Nederlands en Engels, een door Willem van Kooten bedacht taaltje dat hij 'Eurowaals' doopte. Ook de slogan was Engels: The Station of the Stars.[1]

Binnen enkele maanden na de start van Cable One werden ook Radio 10 en Sky Radio gelanceerd, eveneens via een U-bocht constructie. Omdat de commerciële kabelstations vrij snel aan populariteit wonnen, ten koste van de publieke radiozenders, spande de NOS in 1989 een rechtszaak aan tegen de kabelexploitant van Gouda om Cable One van de kabel te krijgen. De NOS won de rechtszaak. Als gevolg hiervan zag het Commissariaat voor de Media zich genoodzaakt verspreiding van de programma's via de Nederlandse kabel met ingang van 1 okober 1989 te verbieden. De meeste kabelnetten in Nederland gaven hier gehoor aan. Een enkele, waaronder Almaar en Rotterdam, haalde het station pas enkele dagen na 1 oktober van hun net. 

Het radiostation ging nog wel door via de satelliet maar moest al vrij snel stoppen omdat er geen adverteerders meer waren.

Programma's[bewerken]

Cable One hanteerde een middle of the road format (MOR) met gouwe ouwen uit de jaren zestig en '70, aangevuld met easy listening uit de jaren '80. De programma's werden gepresenteerd door onder meer Tom Mulder, Kas van Iersel, Linda de Mol, Joost den Draaijer (Willem van Kooten) en Yvonne Keeley. Cable One had een eigen nieuwsdienst, met nieuws dat in het Nederlands en Engels werd gepresenteerd.

Lijst met presentatoren[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Voor héél Europa, maar niet voor Nederland…, Radio oude stijl, 17 september 2006, http://www.radiooudestijl.nl/blog/?p=49, geraadpleegd op 24 maart 2012