Leo van der Goot

Uit Radiopedia
Leo van der Goot
Leo van der Goot.jpg
Geboren 2 januari 1950
Amsterdam

Leo van der Goot (Amsterdam, 2 januari 1950) is een Nederlandse diskjockey die zijn omroeploopbaan begon bij de Amsterdamse ziekenomroep Radio Lucas. Tot 2011 was hij één van de twee vaste commentatoren op de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht.

Begin jaren 70 was hij diskjockey van de zeezender Radio Noordzee Internationaal (RNI). Dit was de tegenhanger en concurrent van Radio Veronica. Hij presenteerde hier onder andere het programma "Driemaster". In 1976 nam Van der Goot onder het pseudoniem Wouter Larijnx ter Zeekeringh een single op met de titel "Pappie, wat is een popster?".[1]

Hij viel op door zijn presentatiestijl en wist een perfecte timing te combineren met inhoudelijke en goede informatie. Opvallend en kenmerkend was zijn harde en schreeuwende stemgeluid. Van der Goot is de vader van Jelte van der Goot (geboren 1980), die producer en sidekick is bij Radio 538.

Publieke omroep[bewerken]

Na het verdwijnen van de zeezenders op 31 augustus 1974 ging Van der Goot aan de slag bij VARA. Op 1 oktober 1974 was zijn eerste programma te horen op Hilversum 3 (het huidige 3FM). Op 23 december 1975 presenteerde hij zijn laatste radioprogramma bij de VARA.

Toen de Veronica Omroep Organisatie de aspirant-status kreeg als omroeporganisatie werd Van der Goot aangetrokken als televisieproducent. Hij presenteerde vanaf 1979 radioprogramma's zoals de "Tipparade" en het mediaprogramma De Grote Verwarring. Ook was hij eens in de 5 weken te horen als deejay tijdens Veronica's Oh wat een nacht. Dit nachtprogramma maakte hij samen met Jan Morriën, de toenmalig perschef van Veronica.

Toen Veronica zendtijduitbreiding kreeg vanwege de B-status kreeg Van der Goot een eigen radioprogramma op vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op Hilversum 3.

Tussen februari en mei 2007 had Van der Goot weer een wekelijks radioprogramma op KXradio. Van der Goot is de stem in de jingle van de Alarmschijf.

Televisie[bewerken]

Na het volgen van diverse regiecursussen bij de NOS werd hij regisseur van diverse Veronica/NOS-televisieprogramma's. Hij was als eerste assistent-regisseur betrokken bij de grote televisieproductie "Willem van Oranje". Deze dramareeks was een samenwerking tussen Veronica en de Belgische BRT. Acteur Jeroen Krabbé speelde in deze serie de hoofdrol. Samen met Rob de Boer ontwikkelde hij het live-concept voor Countdown. Voor de NOS regisseerde hij (de Harlingse bijdragen) van de Elfstedentocht en de aankomst van het Nederlands Elftal in Eindhoven na het behalen van de Europese titel.

In beeld presenteerde Van der Goot Veronica's actualiteitenprogramma Info en samen met Lex Harding de Rocknight die live werd uitgezonden vanuit Ahoy. Begin jaren 80 was hij op tv te zien als presentator van het programma Op jacht naar de schat. In 1986 verzorgde hij het Nederlandse commentaar bij het Eurovisiesongfestival. In 1988 besloot Leo zelfstandig te gaan werken en een eigen productiebedrijf te beginnen. Daarmee maakte hij een aantal televisiedocumentaires over onder meer zijn grote passie, luchtvaart. De serie "Skybound" uit 1992 was op zowel Veronica, Discovery Channel als een groot aantal buitenlandse zenders te zien. Ook regisseerde hij afleveringen van comedy's Niemand de deur uit, Ik ben je moeder niet en Weekend en werkte hij tussen 1988 en 1998 mee in het regieteam van Het Klokhuis en Sesamstraat.

Vanaf 1998 was Leo werkzaam voor de Holland Media Groep (HMG). In eerste instantie onder programmadirecteur Bert van der Veer, maar toen die vertrok werd Leo zelf programmadirecteur van RTL 4.

Begin 2000 vertrok Leo bij de HMG naar Fox 8. Ook daar werd hij programmadirecteur. Na een paar maanden keerde hij echter weer terug naar de HMG waar hij programmadirecteur RTL 4 werd. Door een herpositionering en het lanceren van programma's als "RTL Boulevard", "Rozengeur en Wodka Lime", "Idols" en de programmering van de uiterst succesvolle "Woonavond" op dinsdag, werd RTL weer de onbetwiste marktleider in de reclamedoelgroep Boodschappers 20-49. In 2002 werd Van der Goot als directeur televisie verantwoordelijk voor de drie zenders van RTL Nederland. Op 6 juni 2005 legde Van der Goot zijn taken als directeur televisie bij RTL Nederland neer. Tot het eind van 2006 was hij verbonden als creatief adviseur aan RTL Group. In de eerste helft van 2007 adviseerde van der Goot Talpa Content. Hij was betrokken bij de herpositionering van BNR Nieuwsradio en adviseerde in Vlaanderen het belangrijkste commerciële station.

Sinds mei 2011 was hij werkzaam als crisismanager voor SBS Broadcasting. Op 22 juli 2011 werd bekend gemaakt dat hij directeur SBS wordt.

Referenties[bewerken]

  1. "Nederlandse vinylsingles", NL Discografie (NL Discografie), http://www.nldiscografie.nl/wouter-larijnx-ter-zeekeringh, geraadpleegd op 16 maart 2012