NAVTEX

Uit Radiopedia
Een Navtex-ontvanger met bericht.

NAVTEX (NAVigational TEXt Messages, voorheen NAVigational Warnings by TEleX) is een internationale, automatische radiotelexdienst om maritieme veiligheidsberichten (MSI, Maritime Safety Information) zoals navigatie- en meteowaarschuwingen en spoedberichten zoals SAR-berichten te verzenden van kuststations naar schepen. Het is met SafetyNET een onderdeel van World Wide Navigational Warning Service (WWNWS). Onder GMDSS is het verplicht om MSI-berchten te kunnen ontvangen aan boord van schepen die moeten voldoen aan SOLAS om de veiligheid van de scheepvaart te verbeteren.

Werking[bewerken]

Elk Navtex-gebied of Navarea heeft één kuststation dat met een middengolfzender op vaste tijden berichten in het Engels (518 kHz) en lokale talen (490 kHz) uitzendt in de FEC-mode. Deze berichten zijn aan boord te ontvangen met een speciale NAVTEX-ontvanger die de berichten op warmtegevoelig papier dan wel een lcd-scherm toont, of met een algemene middengolf ontvanger in combinatie met een radioteletype installatie. Het bereik van de zenders is ongeveer 300 zeemijlen.

Berichtinhoud[bewerken]

In het begin van elk bericht zit een karakter dat het de Navarea aangeeft (transmitter identity), en een karakter dat het type bericht beschrijft (subject indicator). Aan de hand van deze codes kan de ontvanger bepaalde berichten negeren, bijvoorbeeld die voor een gebied waarin het betreffende schip niet vaart.

Indicator Beschrijving Indicator Beschrijving
A Navigatiewaarschuwingen H LORAN meldingen
B Meteorologische waarschuwingen I Beschikbaar
C IJsrapporten J Satnavboodschappen (gps)
D Search and Rescue Informatie K Andere elektronische Navaid-boodschappen
E Meteorologische voorspellingen L Navigatiewaarschuwingen (annex bij letter A)
F Loodsdienstmeldingen V,W,X,Y Speciale diensten
G Beschikbaar Z Geen meldingen

Voorbeeld[bewerken]

ZCZC PA13
NETHERLANDS COASTGUARD
NAVIGATIONAL WARNING NR. 13 131629 UTC OCT
EAST FRIESLAND TSS
HYDROGRAPHIC EQUIPMENT COVERED BY FOLLOWING BUOYS FL Y (5) 20S
ESTABLISHED IN
A. 54-03.2N 005-00.6E/0.5NM EAST 'T EF' BUOY
B. 54-08.2N 005-58.8E/0.6NM WEST 'EF-C' BUOY

NNNN

Externe links[bewerken]