NPO Radio 5

Uit Radiopedia
NPO Radio 5
NPO Radio 5 logo 2014.svg
Startdatum 2 oktober 1983
Eigenaar Publieke Omroep
Frequentie AM/MG/middengolf
747 kHz, 402 m (Zeewolde)
1251 kHz, 240 m (Hulsberg)
DVB-T Bouquet 1 (NPO mux)
DAB+ VHF-kanaal 12C (227.36 MHz)
Astra 3B satelliet 11.914 GHz/H (free to air)

NPO Radio 5 of (overdag) NPO Radio 5 Nostalgia is een Nederlandse radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met overdag een mix van lichte muziek, informatie, spelletjes en service. Doelgroep is - zoals door de NPO in 2006 gesteld - "de maatschappelijk teleurgestelde en gemakzoekende mens". 's Avonds zijn er programma's gericht op opinie, verdieping en levensbeschouwing.

Hilversum 5[bewerken]

Hilversum 5 ging op 2 oktober 1983 van start als zender voor speciale doelgroepen en minderheden. Er werd gebruikgemaakt van de middengolffrequentie van Hilversum 1. Tussen 1983 en 1985 zond Hilversum 5 een paar uur per dag op onregelmatige tijden op deze frequentie uit. Op de overige uren, wanneer Hilversum 5 niet uitzond, werd Hilversum 1 doorgegeven. Op 1 december 1985 werd het station hernoemd naar Radio 5.

Radio 747[bewerken]

Op 1 april 2001 werd die frequentie ingewisseld voor 747 kHz en tegelijkertijd werd ook de naam gewijzigd in 747 AM. De zender heeft onder deze naam nooit veel luisteraars getrokken. Naast het feit dat Radio 747 geen FM-frequentie had, was een belangrijke oorzaak daarvan waarschijnlijk de zeer verschillende programma's die op zeer uiteenlopende kleine doelgroepen gericht waren. In een paar uur tijd waren er bijvoorbeeld achtereenvolgens een programma over Griekse muziek, een programma over wetenschap, een magazine voor homo- en biseksuelen (NPS Het Roze Rijk), een kwartiertje voorlichting van Postbus 51, een programma in het Moluks en een uitzending van de Evangelische Omroep te beluisteren.

Je voelt je thuis[bewerken]

De zender is tegenwoordig ook in [[Stereo stereo te beluisteren via de DVB-T, DAB+, satelliet, internet, kabel en op de mobiele telefoon. Eind 2005 is de zender hernoemd naar Radio 747 en op 4 september 2006 weer in Radio 5.

Het was de bedoeling om met het nieuwe Radio 5 althans doordeweeks overdag, onder de naam 'Radio 5 Nostalgia' en met de slogan 'Je voelt je thuis' een nieuwe weg in te slaan. Trefwoorden als "toegankelijk", "vertrouwd", "gezellig" en "dichtbij" (of zoals het werd genoemd "een toegankelijke mix van lichte muziek, informatie, spelletjes en service") moesten een groter luisterpubliek gaan aantrekken van vooral vijfenvijftig-plussers. Deze omvorming viel samen met de ingrijpende herindeling van de publieke radio- en televisiezenders zoals deze vanaf 4 september 2006 van kracht werd. De aanleiding voor deze verandering was de opdracht om 13 miljoen euro te besparen.

Programmering[bewerken]

De dagprogrammering, onder de naam 'Radio 5 Nostalgia', bestaat uit een verzameling programma's waarin 'toegankelijke' lichte muziek, gezelligheid en spelletjes centraal staan. Er is voor een formule gekozen die veel gelijkenis vertoont met die van NPO Radio 2, echter NPO Radio 5 richt zich op een ouder publiek. De slogan 'Je voelt je thuis' is eerder ook al eens bij NPO Radio 2 gebruikt.

In de avond is er ruimte gereserveerd voor opinie, verdieping en levensbeschouwelijke programma's. In de nacht zijn er herhalingen te horen van Radio 6.

Per 1 januari 2014 zenden de volgende omroepen uit op Radio 5: EO, MAX, NCRV, KRO, AVROTROS, RKK, JO, NMO, IKON, NTR, ZvK, OHM, BOS en HUMAN. Nieuws is er elk heel uur, behalve 's nachts. Verder is er Zendtijd voor Politieke Partijen en zijn er regelmatig spotjes van Postbus 51 en de STER te horen.

Externe link[bewerken]