Portaal:Haags Radio Archief

Uit Radiopedia
Het Haags Radio Archief
Het Haags Radio Archief is een online verzameling van verhalen, beeldmateriaal en geluidsfragmenten uit de hoogtijdagen van de Haagse illegale radiostations. Zoals: Radio Centraal, REVO, de Haagse Illegale Radio Omroep, Radio Stad Den Haag en Hofstad Radio. Het archief bevat onder meer oude jingles, reclamespots en (fragmenten van) programma's uit de hoogtijdagen van de "piraten".
Haags radioarchief collage.png

Doelstelling

Het Haags Radio Archief wil de geschiedenis van de Haagse illegale radiozenders beschrijven, zoveel mogelijk geluidsmateriaal digitaliseren, en dit beschikbaar stellen via onder meer het internet. Den Haag was radiostad nummer 1. Velen begonnen hun carrière op een van de zenders in de hofstad. Discjockeys uit andere steden wilden graag een programma maken op een van die stations. En de Haagse "piraten" waren een voorbeeld voor zenders in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

Doelstelling

We zijn altijd op zoek naar oude programma's, foto's, documenten en verhalen van oud medewerkers die aktief waren voor een van de stations in Den Haag. Het Haags Radio Archief wil graag je geluidsbanden of cassettes digitaliseren. Neem contact met ons op! haagsradioarchief@gmail.com

Geschiedenis

Op 17 Februari 1974 kwam de Haagse vrije radiozender Radio Centraal voor het eerst in de lucht op 97 megahertz of fm-kanaal 34. Vrije radiostations waren er de jaren daarvoor ook wel, zoals Radio Pussycat, Radio City en Broadcasting Station Without Transmitter maar deze waren meestal niet gericht op een breed luisterpubliek. Zendamateurs was een betere benaming. Ze kwamen in de lucht als ze daar zin in hadden, draaiden een plaatje voor elkaar of deden elkaar de groeten. Er waren ook wel programma's, maar geen luisteraar die wist wanneer hij of zij kon afstemmen. (Lees verder)