Radio Noordzee Top 50

Uit Radiopedia

Radio Noordzee Top 50, ook wel Super Noordzee Top 50 was de hitlijst van Radio Noordzee Internationaal en bestond zolang de zeezender een Nederlandstalige programmering had, nl. van februari 1971 tot en met 31 augustus 1974. Bij de lijst hoorde eerst een Playlist Top 20, vanaf begin 1972 een Troef 20 waarin Kanskaarten (de persoonlijke tips van de diskjockeys van het station) en een schijf, de Treiterschijf. In 1971 waren er twee Treiterschijven per week. De lijst werd zaterdagmiddag van 1 tot 4 :uitgezonden; daarna werden de Kanskaarten en de Treiterschijf tot 17:00 uur gedraaid. Deze tijden waren ingesteld omdat op concurrent Radio Veronica de Veronica Top 40 om 14:00 uur begon en tot 16:00 uur duurde, waarna de Tipparade volgde.[bron?]

De lijst verscheen vanaf de vijfde lijst als gedrukt exemplaar. Het was een langwerpig drukwerk met het logo van Radio Noordzee Internationaal erboven (de Mebo II als wit silhouet met een ster in het rood erom heen - net alsof er een explosie plaats vond) en daaronder in een blauwomlijnd kader alle 50 hits onder elkaar.

Presentatie[bewerken]

Het programma werd voornamelijk gepresenteerd door Joost den Draaijer en Ferry Maat. Ook Tony Allan, Peter Holland, Nico Steenbergen, Leo van der Goot, Tony Berk, Gerard Smit en Dick de Graaf hebben incidenteel de Radio Noordzee Top 50 gepresenteerd. Daarnaast presenteerde de engelse diskjockey’s aan boord van de Mebo II tot het begin van augustus 1971 dezelfde lijst als de Radio Northsea Super Hit 50 op de zondagmiddag.

Muziek gebruikt voor Tunes, Jingles, Promo's en Fillers[bewerken]

Radio Noordzee Hitlijstenboek[bewerken]

In 2013 heeft Hans Blaauwbroek in eigen beheer het Radio Noordzee Hitlijstenboek uitgegeven. Het is een boek op A3-formaat met daarin afgebeeld alle origineel gedrukte Top 50 hitlijsten van Radio Noordzee Internationaal. Ook de Radio Noordzee Troef 20, de Treiterschijf, de Kanskaarten van de DJ’s en de Elpee van de week staan in het boek vermeld.

Op 7 februari 2013[1] is er een exemplaar van het boek overhandigd aan Willem van Kooten, de schrijver van het voorwoord. De oplage van het boek is 125 exemplaren. Alle boeken zijn genummerd.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Radio Noordzee Hitlijstenboek uitgegeven, hitnoteringen.nl (10 februari 2013), geraadpleegd op 10 februari 2013